Het medium radio leent zich perfect voor de langere verhalen. Veel vrijer dan met beeld kun je spelen met tijd, plaats en ruimte. Bovendien kun je ernaar luisteren als je in de file staat, terwijl je op de tram wacht, tijdens het breien óf – mijn favoriet – tijdens het afwassen. Regelmatig maak ik korte of langere verhalen voor de Nederlandse of de Vlaamse radio. Een selectie daarvan is hier te beluisteren. Commentaar is altijd welkom. En mocht je me willen benaderen voor een eventuele samenwerking, een creatieve brainstormsessie of gewoon een goed gesprek: bel of mail me!
2022
Toen de ernst van de situatie in Oekraïne duidelijk werd, gebeurde er in Nederland iets wonderlijks. In plaats van het gebruikelijke not in my backyard-sentiment, stonden mensen ineens in de rij om gevluchte gezinnen thuis op te kunnen vangen. Zonder erover na te denken, puur op gevoel. Voor NPO Radio 1 ging ik op onderzoek uit: hoe vergaat het die mensen en waar lopen ze tegenaan als de wens om iets voor een ander te betekenen botst op de harde realiteit?
Een huis van elastiek
2021
Wat doe je met mensen die geen keiharde criminelen zijn, maar die wel keer op keer de mist in gaan? Voor NPO Radio 1 onderzocht ik de voor- en nadelen van taakstraf in een tijd waar gevoelens van vergelding zwaarder lijken te wegen dan de kans op recidive. Een verhaal over de “mad, de bad en de sad”.
Kinderen van de reclassering
2020
Aan het begin van de corona-crisis maakte ik een tweeluik voor NPO Radio 1 met verhalen over hoe corona vanaf het begin al mensen trof. In deel 1 ging het over wat corona doet met onze dromen en onze relaties. In deel 2 kwamen verhalen langs over verdeeldheid en (letterlijke) grenzen.
Virus Verhalen 1 : Op afstand
Virus Verhalen 2: Over de grens
Donna heeft een droom: een eigen koor waar iedereen welkom is. Zo ontstaat het Stutkoor, een bont gezelschap van mensen die vaak met één been buiten de samenleving staan. Een documentaire voor NPO Radio 1.
Donna’s Droom
2019
Het gaat goed met de economie. Dat betekent veel vacatures en weinig werkloosheid. En toch zijn er mensen die buiten de boot vallen; mensen die zich suf solliciteren zonder succes. Mensen zoals Eric Dankbaar: “Mijn record staat op 20 minuten. Dat ik een mailtje stuur om 10 uur, en om tien voor half 11 heb ik de ‘nee’ al binnen”. Waar dat aan ligt is hem wel duidelijk: “Dan heb ik het idee dat er een juffrouw zit die kijkt: geboren in 1962. Die kan meteen afgeschreven worden.” Ik maakte voor NPO Radio 1 een radiodocumentaire over vijftiger zijn en werkloos genaamd ‘De vloek van de vijftiger’. Daarin volgde ik een aantal vijftigplussers in hun moeizame zoektocht naar werk en onderzocht ik hoe leeftijdsdiscriminatie hun leven en zelfbeeld beïnvloedt. Documentaire voor Radio Doc (NTR).
De vloek van de vijftiger
2018
Waar gaat het om in het leven? De liefde, zullen veel mensen zeggen. Maar mijn ouders hebben een ander antwoord: vrijheid. En zij zijn niet de enigen. In de radiodocumentaire ‘Kiezen of delen’ dook ik in de wereld van polyamorie. Documentaire voor Radio Doc (NTR).
Kiezen of delen
2017
Ouders van tegenwoordig willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Ze moeten zomin mogelijk obstakels tegenkomen en leren al op kleuterleeftijd dat ze respect mogen verwachten van anderen. Het gevolg is dat veel volwassenen het gezag kwijt zijn, dat veel kinderen weigeren te luisteren, dat ze niets doen waar ze iets minder happy van worden en dat schelden, schoppen en zelfs stenen gooien, niet meer afgestraft worden. Voor NPO Radio 1 maakte ik ‘Het kind de baas’, een documentaire die tevens werd opgenomen in de Parel Radio Podcast.
Het kind de baas
2016
Dit jaar sloot de oudste speelgoedwinkel van België zijn deuren. Ik maakte een portret van één van de laatste dagen van het Baillienke in Tongeren. Reportage voor VRT Radio 1.
Het einde van de speelbeterwinkel
Vroeg of laat zal het kind het ouderlijk nest verlaten. Een breuk die vaak pijnlijk is voor beide partijen. Moeder Martine en haar dochter Laura hebben een bijzonder hechte band. Maar dan besluit Laura om te gaan samenwonen met haar vriendje. Een plan dat de spanningen hoog doet oplopen voor zowel moeder als dochter. Reportage voor VRT Radio 1.
Martine en Laura
E-sports, de competitieve tak van videogames, wordt langzaam maar zeker volwassen. Het trekt volle stadions en de beste e-sporters worden voor veel geld opgekocht door buitenlandse teams. Een leven waar veel jonge gamers in Nederland van dromen. Zoals Thomas van 19. Één troef heeft hij alvast: hij speelt voor het Bredase e-sportsteam M-con. Ik ben een leek op het gebeid van gamen en liet mij inwijden op het hoofdkwartier van M-con. Korte documentaire voor Sportdocs (NPO Radio 1).
Groter dan voetbal
Anneke Beber is bijna 104 en groot fan van het Hongaarse voetbalelftal. Een mini-portret van een wonderbaarlijk mens, lichamelijk oud maar vol energie, levensvreugde en heel veel humor. Reportage voor VRT Radio 1.
Bijna 104 maar nog niet oud
2015
Ze mogen geen patiënten genoemd worden en ook geen gasten. Mensen die in De Herbergier verblijven in Oostvoorne, heten ‘bewoners’ en het personeel doet er alles aan om een huiselijke omgeving te creëren voor de demente mensen die ze verzorgen. Meestal helpen zij de bewoners, maar als een bewoner graag de aardappels wil schillen of de was wil helpen opvouwen, dan kan dat. Zolang ze zich maar thuis voelen. Daarom gaat de buitendeur nooit op slot en krijgen mensen de gelegenheid om naar buiten te lopen en een wandeling te maken. Het systeem werkt goed. Zo lang de bewoners niet terug naar huis willen. ‘Naar huis’ was aflevering 23 van de VPRO-serie Toendra.
Naar huis
Ergens op een Rotterdams circuit wordt een prestigieuze race gehouden. Niet om snelheid maar om kilometers. Hoe meer kilometers op één liter brandstof, hoe beter. Daarom heet het evenement de Shell Eco Marathon. Hoor hier hoe het team van de Thomas More Hogeschool het ervan afbracht. Reportage voor VRT Radio 1.
De eco-marathon
De Eenzame Uitvaart vind ik een fascinerend initiatief. Iemand die eenzaam sterft, zonder familie of vrienden, wordt middels een persoonlijk gedicht ter aarde besteld. De Antwerpse dichter Maarten Inghels heeft heel wat eenzame uitvaarten van een gedicht voorzien, en ik vergezelde hem op een Antwerpse begraafplaats om over zijn ervaringen te praten. Reportage voor VRT Radio 1.
Staan roepen op een leeg veld
Elisa Bogaerts heette eerst Hendrik. Ze vertelt het verhaal van haar transformatie én de impact van die transformatie op de relatie met haar partner, dochter, vrienden én vooral zichzelf. Reportage voor VRT Radio 1.
Een spoor naar mezelf
Guido Kees vertelt over de vreemde sfeer in de Genkse Ford-fabriek waarvan de allerlaatste dag akelig dichtbij komt en het aantal actieve medewerkers gedaald is tot bijna nul. Reportage voor VRT Radio 1.
De spookfabriek
Chris Van den Abeele is nieuwslezer in de nacht. Ik volg hem tijdens een nachtshift in een nagenoeg uitgestorven mediagebouw. Reportage voor VRT Radio 1.
De nachtnieuwslezer
Guido rijdt op een donkere avond over een zebrapad, hoort een klap en weet dat zijn leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Reportage voor VRT Radio 1.
Mij overkomt het niet
2014
Een kort verhaal over mijn oud-oom Luud, 87 jaar oud, die niet kan leven zonder de iPad.
Korte documentaire voor NPO Radio 1 (Radio Doc).
Een vriend met knoppen
Een week lang liftte ik door Nederland, zonder geld, zonder slaapplaats en zonder bestemming. Het doel: me zó afhankelijk maken van anderen dat bijzondere ontmoetingen niet konden uitblijven. Een ontnuchterende ervaring, want ik ontdekte al gauw dat bijzondere ontmoetingen zich nu eenmaal niet laten afdwingen. Documentaire voor NPO Radio 1 (Radio Doc).
Zeven dagen zwerven
Tommy, Sientje en Jeremiah krijgen hulp van De Kandidatenmarkt bij het vinden van een baan. Wat ze hebben meegemaakt, hoe groot hun problemen zijn of hoe ze aan geld komen, vertellen ze liever niet. Ik volgde het drietal een aantal maanden bij hun zoektocht naar werk, een huis of een opleiding. Langzaam komen de verhalen los over hoe ze in de ellende zijn gekomen en hoe ze knokken om hun verleden niet hun toekomst te laten bepalen. Documentaire voor NPO Radio 1 (Radio Doc).
Kinderen van de Kandidatenmarkt
2013
2013 werd uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen. Het inspireerde me om een kort verhaal te maken over voorlezen. Ik woonde een voorlees-sessie bij van acteur Mathieu, die om de paar weken gedichten voorleest aan een oudere vrouw in zijn flat. Én ik ging in een donkere kelder op zoek naar mijn oude kinderboeken. ‘Verliefd op voorlezen’ werd een universele ode aan het voorlezen. Want wie zegt dat alleen kinderen baat hebben bij de geneugten van een voorgelezen verhaal? Korte documentaire voor NPO Radio 1 (Radio Doc).
Verliefd op voorlezen
Een gedachte over “Op de radio”