Via de podcast (

2020/2021
Voor Stut Theater bedacht en maakte ik seizoen 3 – subtitel ‘Het Cadeau’ – van Radio Einstein, een podcast over het leven in en rond het Utrechtse asielzoekerscentrum. In het nieuwe seizoen van Radio Einstein worden zes Utrechtse kunstenaars gekoppeld aan zes vluchtelingen uit landen als Syrië, Jemen, Mali en Rusland.  Aan elke kunstenaar is gevraagd een portret te maken dat de asielzoeker uiteindelijk cadeau krijgt. Wat voor portret het wordt, dat bepaalt de kunstenaar helemaal zelf. Er is wel één spelregel: pas wanneer het cadeau af is, ontmoeten zij elkaar. In ‘Het Cadeau’ is het hele maakproces, de uitwisseling van de cadeaus en de ervaringen van de makers en de ontvangers te horen.
Het cadeau voor Fatemeh – van Anne Hogewind
Het cadeau voor Hamdi – van Niels Bongers
Het cadeau voor Seltene – van Rian Evers
Het cadeau voor Zenab – van Ilvy Njiokiktjien
Het cadeau voor Feras – van Jermain Bridgewater
Het cadeau voor Victor – van Brigida Almeida

2020
Amsterdam-Noord, zaterdag 17 juli 1943. Een luchtalarm wordt gevolgd door het zwaarste bombardement dat Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog te verduren heeft. Hoe hebben de geluiden van dit bombardement, letterlijk en figuurlijk, vanaf dat moment gereisd? Jongeren uit Amsterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Khouloud Zaher in de geschiedenis van Amsterdam Noord ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor het geluidsverhaal Geluid van Noord, dat ik monteerde aan de hand van geluidsfragmenten opgenomen en ingebracht door de jongeren zelf.
Luister naar Geluid van Noord

In 2020 stelde De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van Karel ende Elegast tot Het verdriet van België, van Elckerlijc tot De avonden, van Lucifer tot De Kapellekensbaan. Daarover maakte radiozender Klara (de NPO Radio 4 van Vlaanderen) een podcast. Ik monteerde in totaal twaalf afleveringen van de podcast.
# 10 – Gruuthuse Liedboek
# 18 – Lucifer van Joost van den Vondel
# 20 – De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience
# 35 – Houtekiet van Gerard Walschap

In het asielzoekerscentrum in Utrecht viel door de coronacrisis het leven, dat toch al voor een groot deel bestaat uit wachten, helemaal stil. Over die situatie maakte ik de 5-delige serie ‘Pas op de plaats’.
Pas op de plaats – alle afleveringen

2019
Voor VRT Radio 1 maakte ik samen met presentatrice Annemie Peeters de eenmalige podcast Fifty-Fifty, waarin ze leeftijdsgenoten én zichzelf onder de loep neemt met als rode draad de vraag of vijftigplussers nog wel meetellen in de samenleving. De podcast werd opvallend goed beluisterd en was zelfs een tijdje de populairste podcast van België.
Fifty-Fifty: de podcast

Voor het Amsterdamse Bimhuis maakte ik een audiotour rond de foto-expositie van Joachim Feigl getiteld ‘In another silent way’, met intrigerende foto’s van lege jazzpodia overal ter wereld.
Audiotour ‘In another silent way’

Voor Stut Theater werkte ik mee aan seizoen 2 van Radio Einstein, een podcast over het leven in en rond het Utrechtse asielzoekerscentrum. In vijf afleveringen behandelden we thema’s als (constant) verhuizen, de waarde van werk, de puberteit en we hadden het over de rol van buurtbewoners.
Aflevering 1: Een nieuw thuis
Aflevering 2: De pubers van het azc
Aflevering 3: Buurtbewoners
Aflevering 4: Werk
Aflevering 5: De grote update

Voor Tilt (Tilburg) en TOTAAL (Antwerpen) verzorgde ik de montage voor de podcast Grensgangers, waarin twee duo’s jonge schrijvers uit België en Nederland in gesprek gingen met schrijvers uit hun buurland.
Grensgangers – alle afleveringen

2018
Voor het Holland Festival maakte ik dit jaar een serie podcasts gebaseerd op inleidingen die het publiek voor aanvang van de voorstelling konden bijwonen. De inleidingen werden opgenomen en door mij voorzien van een kort, prikkelend voorwoord.
Luister hier naar de aflevering over ‘Gesualdo’ van de Warme Winkel
Luister hier naar de aflevering over ‘Tiefer Schweb’ van Christoph Marthaler

2016/2017
Voor het Holland Festival maakte ik de afgelopen jaren een serie korte podcasts om het publiek op te warmen voor de voorstellingen van het HF Young-programma.
Luister hier naar de aflevering over ‘Manifesto’
Luister hier naar de aflevering over ‘Promised Ends: The Slow Arrow of Sorrow and Madness
Luister hier naar de aflevering over ‘Octavia: Trepanation’
Luister hier naar de aflevering ‘The Encounter’ met sounddesigner Gareth Fry
Luister hier naar de aflevering ‘Melancholia’ met contratenor Tim Mead
Luister hier naar de aflevering ‘Die Schöpfung’ met kunstenaar Julian Roseveldt

2015
Ik maakte een miniserie educatieve podcasts om scholieren voor te bereiden op de voorstelling ‘Een IJskoud Wonder’ van muziektheatergezelschap Het Filiaal.
Luister hier naar de aflevering over componist Gabor Tarján

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s